Sabtu, 21 Ogos 2010

KERAJAAN DIDESAK AMBIL TINDAKAN ADIL ISU PERKAUMAN

Puteri UMNO mendesak supaya kerajaan mengambil tindakan adil terhadap isu-isu perkauman yang ditimbulkan oleh individu atau kumpulan tertentu. Tidak adil jika satu pihak diambil tindakan dan pihak lain dibiarkan begitu sahaja.

Pertubuhan Perkasa telah membuat lapuran polis mengenai parti politik MCA yang mengeluarkan  13 resolusi perkauman melampau menyentuh perasaan orang melayu apakah tindakannya?. 13 resolusi itu menimbulkan berbagai perasaan dikalangan orang melayu apakah kerajaan khususnya Menteri Dalam Negeri sedar? Mengapa tiada sebarang siasatan atau jawatan kuasa ditubuhkan?.

Puteri merasa hairan bila seorang pengetua sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Abdul Rahman Putra Kulai, Johor  Puan Hajjah  Siti Inshah Mansor yang mengamuk dengan kurang ajar anak-anak muridnya cepat-cepat di ambil perhatian bila kaum lain membuat lapuran Polis.  Cepat-cepat kementerian pelajaran menubuhkan jawatan kuasa siasatan. Apa ini?.

Sikap pemimpin selalu memukul anak sendiri kerana menjaga hati anak tetamu terus menjadi amalan walaupun anak sendiri itu benar atau paling kurang sama-sama salah.

Khairy Jamaluddin ketua Pemuda UMNO yang juga pengerusi Pemuda BN juga terlalu bias terhadap kaum lain. Tetapi isu- isu yang melibatkan kepentingan melayu diabaikan.  Pemuda UMNO sepatutnya membuat siasatan sendiri dahulu sebelum mengambil keputusan membuat kenyataan umum.

Puteri dengan tegas supaya kerajaan mengambil kira tekanan perasaan Hajjah Siti Inshah Mansor itu sebagai gejala yang timbul dari kebiadapan kaum lain terhadap orang melayu sebagaimana yang dikatakan oleh pemuda Jerantut itu. Puteri benar-benar bosan dengan kebiadapan kaum cina khususnya yang sentiasa menyakitkan hati orang melayu.

Selasa, 17 Ogos 2010

KEMENTERIAN BELIA DAN PELAJARAN KENA CAMPUR TANGAN KES BUANG BAYI

Kementerian Belia dan Sukan jangan asyek tumpu pada sukan sahaja. Masalah sosial dikalangan belia atau golongan muda kena dijadikan agenda utama juga. Setakat ini tidak pernah disentuh oleh Kementerian itu sejauh pengamatan puteri.

Sepatutnya kementerian itu turun padang sama berkempen anti buang bayi kerana rata-rata kes buang bayi adalah sasaran kementerian Belia. Tidak guna tumpu pada sukan semata-mata sedangkan masalah sosial yang menyelubungi golongan belia tidak dibenteras.

Jika mengharapkan Kementerian Pembangunan wanita dan polis sahaja puteri percaya bahawa kempennya tidak rata. Menteri Belia kini nampak seperti hilang punca dalam menyelesaikan isu-isu belia mengapa?

Kementerian Pelajaran juga sangat berkait dengan kes buang bayi. Jika dilihat pada interview di Tv ramai pelajar-pelajar terlibat dalam sex bebas kerana terpengaruh dari berbagai sumber dan remaja yang sedang gila mencuba.

Kerajaan negeri-negeri juga sepatutnya ambil berat dalam kes buang bayi yang memalu dan menjijikan itu. Jangan biarkan Dato' Wira Ali Rustam sahaja yang serius dengan berbagai idea untuk cuba selesaikan gejala buang bayi dan remaja hamil. Kesian Dato' Ali terima macam-macam komen negatif. Kadang-kadang itu sebab orang lebih suka tidak buat apa-apa kerana takut berlaku silap. Buat salah tidak buat salah. Tetapi lebih baik buat.

Puteri suka pemimpin seperti Datuk Wira Ali Rustam. Tahniah.